Dneska upozorníme na Chlorellu. Je to zelená sladkovodní řasa, která si kvůli svým neobyčejným vlastnostem získala obrovskou popularitu. Účinky chlorelly jsou ceněny v Japonsku, kde ji právě kvůli regeneračním schopnostem používají miliony lidí. Chlorella patří do skupiny tzv. „zelených potravin“, podobně jako tak populární mladý ječmen.
Superpotravin s obsahem hodnotných nutričních látek
Chlorella je výjimečná svým obsahem nutričních látek, a to především aminokyselin, chlorofylu, beta-karotenu, různých vitamínů, dále nenasycených mastných kyselin a minerálních látek. Protože kladně působí na lidský organismus, je doporučovaným doplňkem stravy zdravého životního stylu – výborně se hodí především pro výkonnostní sportovce, při náročném povolání a také se chlorella doporučuje při při redukční dietě. Ostatně jsou k dispozici i specifické produkty pro tento účel, které obsahují například vedle chlorelly i výtažek ze zelené kávy.
Řasa je vhodná i při vegetariánské stravě. Chlorella je také nejbohatším přírodním zdrojem chlorofylu vůbec.
Regenerace díky CGF
Patrně nejdůležitější složkou chlorelly je látka označovaná růstový faktor CGF, podporující buněčný růst. CGF je komplex peptidů a nukleových kyselin, který stimuluje růst a regeneraci tkání a chrání buňky proti toxickým látkám, má vliv na posílení organismu. Neméně důležitou složkou je chlorofyl, který se podílí na zlepšení krevního obrazu a který má antiseptické účinky.
Hlavní cíl: detoxikace
Látka sporopollein, obsažená v řase Chlorella, na sebe dokáže navázat toxické látky, jako jsou třeba těžké kovy nebo pesticidy. Řase se přisuzuje zvýšená odolnost k bakteriálním a virovým infekcím, a to včetně chřipkových infekcí. Chlorella funguje jako lapač volných radikálů a chrání organismus proti oxidačnímu stresu.
Zdroj foto: Pixabay